Ламинираният паркет е хибридна настилка, чието създаване тръгва от идеята за рециклиране на отпадния дървесен материал при производството на масивен паркет. Благодарение на по-ниската цена, ламинираният паркет бързо се превръща в предпочитана настилка както за домашни условия, така и за помещения с търговски цели.
С напредването на технологиите, производителите правят нововъведения при ламинирания паркет – автентични декори и структури, които следват шарките. Освен дървесни декори, вече се срещат и такива, имитиращи бетон и камък.

Имате нужда от повече информация?

Предимства

Недостатъци

Зони на приложение

Стандартният ламиниран паркет не се препоръчва за полагане в помещения с прекомерна влага, тъй като дъските могат да се раздуят. В зависимост от класа на износоустойчивост, може да се положи както в жилищни условия, така и в търговски зони с висок трафик.

Структура

A. Износоустойчив слой

Прозрачен синтетичен слой с голяма твърдост, който предпазва слоя с декора от надраскване и триене.

B. Слой-носител на декор

Дигитално печатано изображение. Могат да се имитират различни материали – дървесина, камък, бетон.

C. HDF ядро

Съставено е от компресирана дървесина и смоли

D. Основен, носещ слой

Монтаж

 • Ламинираният паркет се полага като плаващ под, благодарение на клик-система. Така подът се формира като солидно тяло, което не е фиксирано за основата, за разлика от настилките с лепене.  

 •  Както при всяка настилка, ламинираният паркет изисква заравнена, солидна основа без напуквания. Това изискване е от особено значение при водоустойчивите ламинирани паркети, където не се допускат минимални неравности. Преди полагане, основата се почиства, а в помещението се поддържа постоянна температура и влажност преди, по време и след приключване на монтажа.

 • Ламинираният паркет се оставя да се аклиматизира между 24-48 ч. преди полагане на стайна температура минимум 18°C.

 • Възможно е да се наложи да подрежете отдолу вратите, съобразно промяната на нивото на пода.

 • Преди монтаж се слага фибранова подложка върху бетонената основа, която осигурява добра шумо- и топлоизолация, задържа влагата, идваща от основата и предотвратява скърцането при стъпване. Краищата на листовете фибрановата подложка се закрепват с лепяща лента.

 • Не се препоръчва полагането на ламиниран паркет върху мокет/мокетени плочи, съществуващ ламиниран паркет или паркет.

 • Благодарение на факта, че монтажът е без лепене, ходенето по пода и внасянето на мебелировката може да се извършва непосредствено след приключване на ремонта.

 • Не се препоръчва полагането на ламиниран паркет в помещение с постоянно висока влажност. Това важи дори за водоустойчивия ламиниран паркет, който е проектиран да издържи до 24ч на голям точков разлив, но не и при постоянни нива на влажност.
 • Не се препоръчва полагането на ламиниран паркет на открито.
 • Не се препоръчва полагането на ламиниран паркет върху текстилна настилка – мокети, мокетени плочи, килими.
 • Не се препоръчва полагането на втори слой фибранова подложка – това би довело до отварянето на сглобките.
 • Не режете плоскостите на същото място, където полагате. Оразмеряването трябва да се извършва на друго място, за да се предотврати навлизането на прах и мръсотия под подложката.
 • Не режете плоскостите откъм гърба, тъй като това би наранило декоративния слой. Уверете се, че правите срезовете откъм горния слой, за да запазите целостта му.
 • Поръчвайте ламинирания паркет и аксесоарите към него – преходни лайстни, первази и др – заедно, за да избегнете големи разнотония

Монтаж на ламиниран паркет с Angle-Angle клик-система

Монтаж на ламиниран паркет с Express click клик-система

Монтаж на ламиниран паркет с Drop and lock клик-система

Рециклиране

Ламинираният паркет може да се рециклира до 100%.

Поддръжка

Регулярното почистване с прахосмукачка и забърсване с влажен парцал е напълно достатъчно за поддръжката на настилката в чист вид.

Може да се използва почистващ препарат с неутрално pH. Не се препоръчва почистването на ламинирания паркет с абразивни частици!

Производители

С над 140-годишна история, Tarkett е водещ производител на световно ниво на иновативни подови настилки. Tarkett предлага широка продуктова гама, включваща хетерогенен и хомогенен винил, балатуми, LVT, линолеум, килими, трислоен паркет и ламиниран паркет, изкуствена трева и спортни настилки. Производителят имплементира технологии на производство, базирани на принципите за запазването на природните ресурси и здравето на хората.
Swiss Krono sp.z o.o е част от холдинга Swiss Krono Group (Ernst Kaindl), световният лидер в производството на продукти, в основата на които е дървесният материал. Компанията е основана през 1994 в резултат на придобиването на State Factory of Particle Boards от холдинга. От самото начало Swiss Krono не спира да инвестира в развитието на продукти със смоли в състава си чрез използване на преси за ламиниране, формоване и рязане по размер.
Classen е немски производител с повече от 50 години традиции в производството на ламинирани паркети, первази, врати и решения за бани. Фирмата разполага с две големи фабрики в Германия. От 1990г производителят започва да оперира и в Полша, където пред 2005г е пуснат и трети обект в експлоатация. Производителят имплементира технологии на производство, базирани на принципите за запазването на природните ресурси и здравето на хората.

Изпрати запитване