Multilayer настилките са най-новото попълнение в семейството на виниловите покрития. Настилката включва ядро от екструдиран винил със затворена клетъчна структура. Материалите със затворена клетъчна структура са по-устойчиви и издържливи от тези с отворена структура, понасят много по-добре разливи на течности и влага и осигуряват високи нива на изолация. Въпреки че е съставена от множество слоеве, Мultilayer настилката е всъщност много лека, компактна и лесна за пренасяне.

Имате нужда от повече информация?

Предимства

Недостатъци

Зони на приложение

Благодарение на високите класове на употреба, настилката намира приложение както в домашни условия, така и в сгради с обществено ползване – офиси, зали и пр.

Структура

1. Покривен защитен слой

2. Износоустойчив слой от прозрачен винил

3. Слой с дигитален печат

4. Слой от солиден винил

5. Слой от екструдиран винил със затворена клетъчна структура

6. Слой от прикрепена подложка

Монтаж

Настилката не търпи неравна основа, затова ако има неравности, трябва да положите саморазливна замазка. Максималният толеранс е 3мм на линеен метър.

 • Оставете настилката да се аклиматизира за поне 24 часа преди полагане на минимална температура  15°C в помещението. Поддържайте еднаква температура през цялото време.
 • Минималната температура на подовата основа е поне 10-12°C. Препоръчителното ниво на влажност в помещението трябва да е 35-65%.

 • Плочите трябва да се съхраняват в тяхната опаковка от производителя,  не повече от 5 бр пакети един върху друг.

Благодарение на клик-системата, multilayer настилката е лесна за монтаж и демонтаж. Това означава, че multilayer настилката е плаващ под, който не трябва да бъде залепван или да се използват гвоздеи, за да се прикрепи към основата.

Част от колекциите са с вградена подложка, което означава, че можете директно да започнете да полагате. А за тези, които нямат, трябва да предвидите покупката на специална подложка за целта.

Multilayer се полага подобно на ламинирания паркет, което означава, че трябва да предвиждате няколко милиметра отстояние от всяка стена. Важи правилото и за подредба по посока перпендикулярно на източника на светлина.

Обърнете специално внимание на колекциите на Aspecta, където имате плоскости, с които можете да правите подредби тип „рибя кост“ и „шеврон“. Производителят е предвидил разграничение на планките А и B чрез различен цвят на подложките, което да улесни монтажа. Можете да полагате директно върху следните настилки:

 1. Мрамор и камък;
 2. Компакт PVC настилка и линолеум;
 3. Керамични плочки
 • Не се препоръчва полагането на multilayer настилка в случаите на:
 1. Основи с големи неравности извън стандартните;
 2. Напукани повърхности;
 3. Повърхност със замърсявания от мазни течности, восъци, лакове и бои;
 4. Разлика в нивата между подовата основа и други структурни елементи;
 5. Наличие на подово отопление, чиято максимална температура надхвърля 27°C;
 6. Стайна температура, по-ниска от 15°C, или по-висока от 30°C.
 7. Помещения, които не могат да бъдат проветрявани целогодишно
 • Не се препоръчва полагането на multilayer при наличие на:
 1. Паркет, положен върху бетонената основа;
 2. Масивен паркет, положен върху бетонената основа
 3. Винил настилка със слой от пяна;
 4. Мокет/мокетени плочи, положен/и върху бетонената основа;
 5. Ламиниран паркет;
 6. Дюшеме
 • Почистете работната площ от остатъци от лепило, петна и прах.
 • След приключване на монтажа се препоръчва поддържането на температура в помещението между 10°C и 28°C.

Рециклиране

ще се допълва

Поддръжка

Multilayer настилката не изисква много усилия за поддръжка – регулярното почистване на прахови частици и забърсване с моп е напълно достатъчно.

Избягвайте да използвате препарати като белина за почистването – разтвори на препарати с неутрално pH са подходящи за целта.

За да запазите цветовете на настилката за по-дълго, използвайте сенници в силно осветените през деня помещения.

Гамата от луксозни винилови настилки Aspecta е предпочитан избор за архитекти, дизайнери и опериращите на контракт пазара по цял свят. Настилките покриват широк обхват приложения както за помещения с търговска цел, така и за жилищни условия. Портфолиото на Aspecta включва LVT настилки с високо качество на печата, структурите и дизайна, в комбинация с устойчивост и комфорт.

Изпрати запитване