SPC е част от семейството на еластичните настилки. SPC идва от съкращението на Stone Plastic Composite (или Stone Polymer Composite), което обозначава включването на пластификатори и естествени материали като креда в изграждането на т.нар твърдо устойчиво ядро (rigid core).
Наличието на PVC слой и стабилно ядро прави SPC настилката най-издържливото и водоустойчиво предложение на пазара, конкуриращо керамичните плочки.

Имате нужда от повече информация?

Предимства

Недостатъци

Зони на приложение

SPC настилките намират приложение както в търговски помещения с висок трафик, така и в домашни условия. Единствената колекция, която има индустриален клас на употреба 42 и 43, е iD Click Ultimate 55-70 & 55-70PLUS.

Структура

1. UV слой

2. Износоустойчив слой

Както при останалите винилови настилки, покривният износоустойчив слой предпазва от триене, надрасквания. Дебелината на този слой варира при различните колекции и производители, затова е добре да следите този показател – колкото по-дебел е, толкова по-голяма защита ще ви осигури.

3. Слой с дигитален печат

Благодарение на него, SPC настилките предлагат голямо разнообразие от декори, имитиращи дървесина, камък, бетон, както и абстракции.

4. Каменно-композитно ядро - Rigid core SPC

Слоят е солиден, плътен и водоустойчив – гарантира стабилността и якостта на настилката.

5. Слой вградена подложка (опционален)

Ако избирате да полагате настилка с вградена подложка, трябва да знаете, че не трябва да слагате допълнително подложка, ако искате да изравните съществуващи неравности.

Монтаж

SPC не търпи неравна основа, затова ако има неравности, трябва да положите саморазливна замазка. Максималният толеранс е 3мм на линеен метър.

Благодарение на клик-системата, SPC настилката е лесна за монтаж и демонтаж. Това означава, че SPC е плаващ под, който не трябва да бъде залепван или да се използват гвоздеи, за да се прикрепи към основата.

Част от колекциите са с вградена подложка, което означава, че можете директно да започнете да полагате. А за тези, които нямат, трябва да предвидите покупката на специална подложка за целта.

SPC се полага подобно на ламинирания паркет, което означава, че трябва да предвиждате няколко милиметра отстояние от всяка стена. Важи правилото и за подредба по посока перпендикулярно на източника на светлина.

Обърнете специално внимание на колекциите на Aspecta, където имате плоскости, с които можете да правите подредби тип „рибя кост“ и „шеврон“. Производителят е предвидил разграничение на планките А и B чрез различен цвят на подложките, което да улесни монтажа. Можете да полагате SPC директно върху следните настилки:

 1. Мрамор и камък;
 2. Компакт PVC настилка и линолеум;
 3. Керамични плочки
 • Не се препоръчва полагането на SPC в случаите на:
 1. Основи с големи неравности извън допустимите;
 2. Напукани повърхности;
 3. Замърсени повърхности от мазни течности, восъци, лакове и бои;
 4. Разлика в нивата между подовата основа и други структурни елементи;
 5. Наличие на подово отопление, чиято максимална температура надхвърля 27°C;
 6. Стайна температура, по-ниска от 15°C, или по-висока от 30°C.
 7. Помещения, които не могат да бъдат проветрявани целогодишно
 • Не се препоръчва полагането на SPC при наличие на:
 1. Паркет;
 2. Масивен паркет;
 3. Винил настилка със слой от пяна;
 4. Мокет и мокетени плочи;
 5. Ламиниран паркет;
 6. Дюшеме.

Рециклиране

Благодарение на минералния си състав, SPC се рециклира до над 90%.

Поддръжка

Можете да забърсвате с моп и почиствате с прахосмукачка прахови частици регулярно; Настилката не изисква силни химикали за поддръжка почистващ препарат с неутрално pH.

С над 140-годишна история, Tarkett е водещ производител на световно ниво на иновативни подови настилки. Tarkett предлага широка продуктова гама, включваща хетерогенен и хомогенен винил, балатуми, LVT, линолеум, килими, трислоен паркет и ламиниран паркет, изкуствена трева и спортни настилки. Производителят имплементира технологии на производство, базирани на принципите за запазването на природните ресурси и здравето на хората.
Гамата от луксозни винилови настилки Aspecta е предпочитан избор за архитекти, дизайнери и опериращите на контракт пазара по цял свят. Настилките покриват широк обхват приложения както за помещения с търговска цел, така и за жилищни условия. Портфолиото на Aspecta включва настилки с високо качество на печата, структурите и дизайна, в комбинация с устойчивост, безопасност и комфорт. SPC продуктите на Aspecta включват устойчиво ядро от креда и полимери, което е водоустойчиво, с висока плътност и същевременно леко. Това прави SPC подходящо както за ремонтни дейности, така и за ново строителство.

Изпрати запитване