Още при първите разработки на мокетните плочи през 50-те години на миналия век, битумът е широко застъпен материал за основа.

Имате нужда от повече информация?

Предимства

Недостатъци

Зони на приложение

Основно се прилагат в офис сгради върху двоен под, където е необходим лесен, бърз монтаж и демонтаж, с цел достъп до комуникационните връзки под двойния под
Използването на мокетените плочи позволява безпроблемна реорганизация на работните места, чрез премахване или добавяне на окабеляване и информационни канали, без да е необходима подмяната на цялата подова настилка. Мокетените плочи са подходящи за големи, отворени помещения, тъй като поглъщат шума от движението.

Структура

1. Слой с прежда

Влакна, от които се произвеждат мокeтените плочи – полипропилен, полиамид, вълна, рециклирани влакна Econyl и други, както и различни комбинации между материалите.

2. Носещ слой

Към този слой се туфират влакната, представляваща нетъкан текстил. Характерното за този материал е, че не се износва, има размерна и топлинна устойчивост, добро свързване с лепилни разтвори.

3. Адхезивен слой

Лепило за свързване на материала при полагане на вторичната основа.

4. Смес от фибростъкло и агенти за подобряване на устойчивост на температурни влияния, размерна стабилност на плочите.

5. Основен слой

Основата на мокетените плочи е модифициран битум, който запазва пространствената стабилност на плочата при многократното й залепване и отлепване.

Монтаж

 • Мокетените плочи могат да се полагат върху двоен под и върху циментов под. При монтиране на циментов под е желателно да е положена саморазливна замазка за изравняване на неравности с оглед ниската височина на плочите и избягване на ръбове при свръзките. Добре е да се грундира с дълбокопроникващ грунд за заздравяване на циментовата основа.

 • Подовете трябва да са добре почистени преди полагане.

 • Приложимо е използване както на перманентни лепила, така и на лепило-фиксатор, позволяващо лесно демонтиране.

 • При идеално прави помещения и при полагане на различни цветове плочи за постигане на визуални ефекти е желателно да се започне монтаж от центъра на помещението. Използват се лазери за посока и равнина за указване правилната подредба.

 • При нестандартни помещения, неправилни и несиметрични форми на дизайна е желателно монтажът да започне от входните врати.

 • За качествен монтаж не се допуска компромис с материалите и е необходимо използване на правилните инструменти за работа и компетентност на работниците.

 • Повърхността, върху която ще се извърши монтажа, трябва да бъде почистена добре. Очертава се с тебешир мястото,  където ще се лепят плочите. Препоръчително е да се наложат предварително, за да сте сигурни, че всичко пасва, като трябва да започнете от средата на помещението

 • Нанесете препоръчаното от поризводителя лепило и започнте монтаж на плочите от средата на помещението. Предварително очертаните места трябва да бъдат запълнени с цели плочи.

 • Най-трудната част е изрязването на плочите, за да се поставят около ъгли и касата на вратата. Наложете мястото с плочата и очертайте къде трябва да започнете да режете. В случай, че изрежете повече от необходимото, може да запълните фугата с друго парче от плочата.

 • След като сте налепили мокетните плочи по пода, почистете с прахосмукачка.

 •  

Поддръжка

Редовното почистване с прахосмукачка е от голямо значение както за мокетените плочи, така и за мокетите.

При почистване на петна, използвайте специално разработени препарати, които да са предназначени за почистването на мокетени плочи с битумна основа. В противен случай, може да се забележат кафеви петна на повърхността, причинени от битумната основа. За да сте сигурни, че препаратът ви е безопасен за работа, тествайте върху малко парче настилка, и ако не настъпват нежелани промени, можете да третирате петното.

Производители

Balta Group

Balta Group е водещ производител на текстилни подови настилки в Европа. Групата се състои от няколко специализирани бранда за мокети, мокетени плочи и килими. Тук ще откриете колекции от водещите брандове, опериращи на европейския пазар.

 

Balta tiles

Balta Carpetsе европейски лидер в производството на мокети и мокетени плочи. Брандът има голям дял в продажбите в Обединеното кралство, където текстилните настилки са предпочитан избор за ползване в домашни условия. 

Изпрати запитване