PVC е алтернатива на битума – по-лек и устойчив материал, с който се работи по-лесно.

Имате нужда от повече информация?

Предимства

Недостатъци

Зони на приложение

Благодарение на високата степен на шумопоглъщане, мокетените плочи са особено препоръчителни за приложение в големи офис сгради.
Използването на мокетените плочи позволява безпроблемна реорганизация на работните места, чрез премахване или добавяне на окабеляване и информационни канали, без да е необходима подмяната на цялата подова настилка. Мокетените плочи са подходящи за големи, отворени помещения, тъй като поглъщат шума от движението.

Структура

1. Слой с прежда

Влакна, от които се произвеждат мокeтените плочи – полипропилен, полиамид, вълна, рециклирани влакна Econyl и други, както и различни комбинации между материалите.

2. Носещ слой

Към този слой се туфират влакната, представляваща нетъкан текстил. Характерното за този материал е, че не се износва, има размерна и топлинна устойчивост, добро свързване с лепилни разтвори.

3. Адхезивен слой

Към този слой се туфират влакната, представляваща нетъкан текстил. Характерното за този материал е, че не се износва, има размерна и топлинна устойчивост, добро свързване с лепилни разтвори.

4. Смес от фибростъкло и агенти за подобряване на устойчивост на температурни влияния, размерна стабилност на плочите.

Служи осигуряване на стабилността на настилката.

5. Основен слой

Монтаж

  • Мокетените плочи могат да се полагат върху двоен под и върху циментов под. При монтиране на циментов под е желателно да е положена саморазливна замазка за изравняване на неравности с оглед ниската височина на плочите и избягване на ръбове при свръзките. Добре е да се грундира с дълбокопроникващ грунд за заздравяване на циментовата основа.

  • Подовете трябва да са добре почистени преди полагане.

  • Приложимо е използване както на перманентни лепила, така и на лепило-фиксатор, позволяващо лесно демонтиране.
  • При идеално прави помещения и при полагане на различни цветове плочи за постигане на визуални ефекти е желателно да се започне монтаж от центъра на помещението. Използват се лазери за посока и равнина за указване правилната подредба.

  • При нестандартни помещения, неправилни и несиметрични форми на дизайна е желателно монтажът да започне от входните врати.

  • Повърхността, върху която ще се извърши монтажа, трябва да бъде почистена добре. Очертава се с тебешир мястото,  където ще се лепят плочите. Препоръчително е да се наложат предварително, за да сте сигурни, че всичко пасва, като трябва да започнете от средата на помещението.

  • Нанесете препоръчаното от поризводителя лепило и започнте монтаж на плочите от средата на помещението. Предварително очертаните места трябва да бъдат запълнени с цели плочи.

  • Най-трудната част е изрязването на плочите, за да се поставят около ъгли и касата на вратата. Наложете мястото с плочата и очертайте къде трябва да започнете да режете. В случай че изрежете повече от необходимото, може да запълните фугата с друго парче от плочата.

  • След като сте налепили мокетните плочи по пода, почистете с прахосмукачка.

Поддръжка

Редовното почистване с прахосмукачка е от голямо значение както за мокетените плочи, така и за мокетите.

При почистване на петна, използвайте специално разработени препарати, които да са предназначени за почистването на мокетени плочи с битумна основа. В противен случай, може да се забележат кафеви петна на повърхността, причинени от битумната основа. За да сте сигурни, че препаратът ви е безопасен за работа, тествайте върху малко парче настилка, и ако не настъпват нежелани промени, можете да третирате петното.

Производители

С над 140-годишна история, Tarkett е водещ производител на световно ниво на иновативни подови настилки. Tarkett предлага широка продуктова гама, включваща хетерогенен и хомогенен винил, балатуми, LVT, линолеум, килими, мокет и мокетени плочи, трислоен паркет и ламиниран паркет, изкуствена трева и спортни настилки. Производителят имплементира технологии на производство, базирани на принципите за запазването на природните ресурси и здравето на хората.

Изпрати запитване