Полипропиленът, известен още като олефин, е материал от синтетичен произход с висока приложимост.
В сравнение с други предложения на пазара, мокетите от полипропилен са на по-ниска цена. Досега полипропиленовите мокети отличаваха дори на допир от тези с полиамид – по-твърди, но при нас ще откриете последните разработки на производителите, които наподобяват мекотата на полиамидните мокети.

Имате нужда от повече информация?

Предимства

Недостатъци

Зони на приложение

Можете да полагате мокетите от полипропилен в домашни условия с умерен трафик.

Структура

1. Слой с прежда

В най-горния слой се втъкават различните видове нишки - полиамид, полипропилен, полиестер, и др.

2. Носещ слой

Към този слой се прикрепват нишките, така че да стоят стабилно.

3. Адхезивен слой

4. Основен слой

Служи за осигуряване на стабилността на настилката.

Монтаж

 • Уверете се, че основата е чиста – без следи от старо лепило, мазни петна, твърди частици и др., които биха попречили на правилното полагане на мокета в помещението.
 • Ако основата има пукнатини или големи неравности, заравнете повърхността;
 • Когато взимате мерки, внимавайте за зоните в помещението като тесни ъгли, тръби за локално парно, и др.
 • Поддържайте еднакво ниво на температура и влажност преди, по време и след монтаж. Температурата трябва да е поне 15°C, а влажността на въздуха да е между 30-60%
 • Основата трябва да е напълно суха. За тази цел, нивото на влажност не бива да надвишава 3%, в противен случай може да възникне поява на мухъл, който да наруши целостта мокета и да влоши качеството на въздуха.
 • Преди полагане, по възможност оставете мокета в разгърнато състояние в по-голямо помещение да се аклиматизира за 24ч.
 • В зависимост от проекта и вида на избрания мокет, може да се наложи прилагането на подложка. В такъв случай, позиционирайте подложката перпендикулярно на посоката на полагане на мокета. Застъпете краищата, така че да не стоят един до друг. Остатъчното количество отстранете с макетен нож.
 • Oпределете как ще положите мокета – със залепване, със свободно полагане или с подложка.
 • Не използвайте двойнолепящи ленти за фиксиране на мокета към основата за големи помещения, особено ако ще понасят голям трафик. Това е приложимо за по-малки помещения.
 • Ако проектът ви изисква полагането на мокет със залепване, уверете се, че лепилото не съдържа вредни за здравето химикали. Препоръчват се лепила по стандарта EC1, които не съдържат вредни химикали.
 • Свободното полагане без залепване е бърз вариант за полагане. Производителите не го препоръчват за приложение при големи площи.
 • Позиционирайте мокета така, че нишките да следват една посока. Ако имате повече от едно парче мокет и не обърнете внимание на посоката на нишките по време на полагане, това би могло да доведе до разнотония.
 • Ако проектът включва полагане на мокет върху стълбища, се препоръчва пълното му залепване със специално предназначено лепило.

Поддръжка

Мокетът изисква регулярно почистване, за да се запази свежия му вид. Честото почистване с прахосмукачка е най-добрият начин да отстраните праховите частици, за да предотвратите тяхното натрупване.

Сложете изтривалки пред входа на всяко помещение и ги почиствайте редовно. Това ще редуцира внасянето на мръсотия отвън в помещението.

Почиствайте редовно най-често ползваните зони, това предотвратява разпространението на частиците в останалите зони.

В зависимост от честотата на ползване на помещението, се препоръчва поне веднъж годишно професионално почистване.

Рециклиране

В сравнение с други материали от синтетичен произход, полипропиленът се рециклира. Полипропиленът се разгражда относително бързо – до 20-30 години, в сравнение с други пластмаси, за които се сочи, че се разпадат за 500 години.

С над 140-годишна история, Tarkett е водещ производител на световно ниво на иновативни подови настилки. Tarkett предлага широка продуктова гама, включваща хетерогенен и хомогенен винил, балатуми, LVT, линолеум, килими, мокет и мокетени плочи, трислоен паркет и ламиниран паркет, изкуствена трева и спортни настилки. Производителят имплементира технологии на производство, базирани на принципите за запазването на природните ресурси и здравето на хората.

ITC е европейски лидер в производството на премиум мокети от полиамид. Продуктите са сертифицирани от независими контролни органи като PRODIS, GUT и TUV.

Arc Edition е водещ бранд на мокети, предназначени за ползване в търговски помещения. Брандът предлага широка гама мокети на склад, подходящи за ползване в зони с висок трафик, произведени по технологията на chromojet принтиране.

 

Изпрати запитване