Стенните покрития служат за предпазване на стените в зони с високо натоварване от удари, надраскване и петна. Тук ще намерите стенни покрития дори за най-трудоемките ви проекти с много изисквания, които продуктите трябва да покриват.

Имате нужда от повече информация?

Предимства

Недостатъци

Зони на приложение

Можете да прилагате стенните покрития в учебни и болнични заведения, както и в други сгради за обществено ползване с голям трафик.
Всички стенни покрития имат клас на негоримост Bs2-d0.

Структура

Хомогенен винил

1. Износоустойчив предпазен слой

2. Единичен слой от солиден винил

Хетерогенен винил

1. Износоустойчив слой

2. Слой с дигитален печат

3. Вътрешни слоеве от винил

4. Основен слой

Монтаж

 • Основата трябва да е солидна, твърда, равна и без никакви замърсявания, които биха попречили на покритието да се залепи. Стените не трябва да са влажни.
 • Не се препоръчва монтаж върху стени, покрити с боя на маслена основа
 • Оставете покритието да се аклиматизира за поне 24 часа преди полагане на стайна температура, не по-ниска от 18 градуса. Вече отрязаните парчета трябва да се аклиматизират за още 24 часа на стайна температура.
 • Снадката е плътна, когато краищата на листовете съвпадат. В случай, че не съвпадат, застъпете краищата и отрежете двата листа винил едновременно.
 • Нанесете акрилно лепило с помощта на шпатула (TKB A4 или A1). Придържайте се към инструкцията на производителя относно колко време да изчакате,
  докато настилката се залепи.
 • Използвайте валяк по цялата повърхност непосредствено след полагането на покритието, за да осигурите добра фиксация.
 • Ако сте предвидили материал за изработката на первази по време на монтаж на подовата настилка, стенните покрития и настилката се свързват чрез заваръчни шнурове. В противен случай се добавят допълнително специализирани первази.
 • Изчакайте до 48 часа след полагането на стенното покритие, за да пристъпите към заваряване на краищата.
 • Издълбайте канал до 2/3 от дебелината на покритието и го запълнете със заваръчния шнур, използвайки специалната дюза за горещо заваряване с температура около 400°C.
 • Отстранете излишъка от шнура чрез специален нож максимум до 5 минути след заваряването.
 • Почистете работната площ от остатъци от лепило, петна и прах.
 • Повечето производители на лепило за настилки препоръчват поне 72 часа
  време на изчакване, докато се постигне пълна фиксация
 • Мебелировката може да бъде внесена в помещението след 72 часа.

Рециклиране

Тъй като виниловите стенни покрития се произвеждат от PVC (поливинил хлорид), те не могат да се рециклират на 100%. Въпреки това, производителят има линия за рециклиране на материалите си, за да могат да бъдат преизползвани.

Поддръжка

Можете да използвате разтвор на почистващ препарат с неутрален характер (pH 6/8) на дневна база. Винаги следвайте инструкциите за употреба на производителя.

 

При периодично почистване с мека четка използвайте разтвор на почистващ препарат с алкален характер (pH 8/10). Възможно е от време на време да използвате дезинфектанти, както и обезмаслители

С над 140-годишна история, Tarkett е водещ производител на световно ниво на иновативни подови настилки. Tarkett предлага широка продуктова гама, включваща хетерогенен и хомогенен винил, балатуми, LVT, линолеум, килими, трислоен паркет и ламиниран паркет, изкуствена трева и спортни настилки. Производителят имплементира технологии на производство, базирани на принципите за запазването на природните ресурси и здравето на хората.

Изпрати запитване