Лаковото покритие създава защитен филм, който запечатва напълно порите на дървесината, предпазва от образуване на петна и проникване на течности.
Броят слоеве на лаковото покритие определя степента на износоустойчивост на трислойния паркет.
Клиентът получава напълно готов продукт за употреба и полагане в помещението без нужда от допълнителна обработка.

Имате нужда от повече информация?

Предимства

Недостатъци

Зони на приложение

Избягвайте полагане в зони със силна осветеност, тъй като това би довело до обезцветяване на настилката. Не се препоръчва полагането на трислоен паркет в помещения с риск от разливи на течности, например кухни.

Структура

A. Предпазващо покритие

Може да бъде с глос или матов финиш

B. Горен слой от масивно дърво

C. Основен, балансиращ слой

Монтаж

Важно: Трислойният паркет се полага, когато всички дейности по грубия строеж са завършени. Настилката се оставя да се аклиматизира в помещението, в което ще се полага, поне 24 ч преди започване на монтажа.

Трябва да поддържате постоянна температура в порядъка 18 – 24°C и ниво на влажност във въздуха около 30 – 50% 14 дни преди и по време на монтажа.

Подовата основа трябва да е чиста и суха. Допуска се разлика от 2мм височина на 3м дължина. Нивото на влажност на основата трябва да е не повече от 2%.

Преди да изберете трислоен паркет, се уверете, че продуктът е съвместим с подово отопление. Не се препоръчва полагането на трислойни паркети, направени от видове като бук и клен.

Трислойният паркет е съвместим с подово отопление(водно, електрическо), вградено в основата и кабелът да е в замазката. Не се препоръчва подовото отопление да е в директен контакт с настилката.

Подовото отопление трябва да работи поне 14 дни преди монтажа. Изключете го 3-4 часа преди започването на монтажа, за да може подовата основа да се охлади до стайна температура.

Подовото отопление отделя топлина, която може да понижи нивото на влажност в помещението. При нужда, използвайте овлажнители, за да поддържате препоръчителното ниво /30-50%/. Така ще избегнете евентуални повреди по дървесината.

Включете подовото отопление след приключване на монтажа. Температурата на пода не бива да надвишава 25-27°C, в противен случай това ще доведе до деформация на паркета.

Трислойният паркет може да се полага върху следните повърхности:

 • цимент със замазка;

Основата трябва да достигне максимална граница на нивото на влажност от  2%.

 

 • керамични плочки, мозайка и мрамор;

Повърхностите трябва да са добре изчистени с цел доброто залепване на паркета. Ако има отлепени плочки, залепете ги наново.

 

 • винилови настилки и линолеум, залепени напълно за основата;

Не полагайте трислоен паркет върху ролкови настилки, които са залепени само по краищата.

Методи на полагане на настилката

Трислойният паркет може да се положи по 2 метода – чрез лепене или чрез система “плаващ под”. Плаващият под позволява бърз монтаж и демонтаж. За да редуцирате шума при ходене и да предпазите дървото от влага, положете слой подложка между основата и настилката. Подложката за трислоен паркет не бива да надвишава 3мм дебелина!

От друга страна, можете да залепите трислойния паркет за основата, без да се полага подложка. Чрез този метод се намаляват линейните разширения на настилката.

Дървесината е „жив“ материал, което означава, че при полагане с клик-система е възможно да се наблюдават линейни изменения, вследствие на температурните флуктуации. Затова трябва да оставите отстояние минимум 8-10 мм между настилката и стената. Това важи и за прагове, тръби, стъпала, стълбове, каменни облицовки, и др.

Полагане с клик-система

Полагане със залепване

Поддръжка

Редовното почистване с прахосмучка помага за отстраняването на прах и абразивни частици, които биха нарушили естетическия вид и покривен слой на паркета.

 • Избърсвайте разлетите течности по пода незабавно след момента на разлив.
 • Обувките на висок ток биха наранили подовата настилка, затова обръщайте специално внимание..
 • Избягвайте придвижването на тежка мебелировка по паркета.
 • Сложете предпазни подложки от филц на мебелите с крачета. Така ще ги придвижвате по-лесно и ще предотвратите появата на надрасквания.
 • Промяната на цвета не се дължи на пожълтяване на лаковото покритие, а е естествен процес при стареенето на дървото.
 • Поддържайте препоръчително ниво на влажност на въздуха 30 – 50%, както заради вашето здраве, така и за да поддържате добрия вид на паркета. Дървото е естествен материал, който реагира на промените в нивата на важност.
 • Някои видове дървесина, като ореха и черешата, са по-меки и показват по-явни следи от надрасквания и триене, в сравнение с по-твърдата дървесина като дъб, желязно дърво и др. За повече информация вижте скалата на Бринел за твърдост на дървесината.
 • Използвайте специален препарат за почистване на трислоен паркет. Почиства се с влажен, а не мокър парцал – повърхността трябва да е суха до 15 секунди след почистване.
 • Не поставяйте саксии по пода, тъй като паркетът може да се раздуе от влагата.

Рециклиране

Трислойният паркет се рециклира на 100%, като рециклираният материал се преизползва за производството на носещите слоеве на новия паркет.

Производители

С над 140-годишна история, Tarkett е водещ производител на световно ниво на иновативни подови настилки. Tarkett стартира като производител на естествен паркет в Швеция под името “Allibert and Sommer”.
Tarkett предлага широка продуктова гама, включваща трислоен и ламиниран паркет, хетерогенен и хомогенен винил, балатуми, LVT, линолеум, килими, изкуствена трева и спортни настилки.
Производителят имплементира технологии на производство, базирани на принципите за запазването на природните ресурси и здравето на хората

Изпрати запитване