Здравни заведения

Подовите покрития играят съществена роля при изграждането на заведения за здравни услуги. За да бъдат положени, те трябва да покрият множество изисквания, с цел създаване на среда с безопасни условия на труд за персонала и възстановяване на пациентите. Тук ще споменем най-важните от тях, според които сме подбрали продуктите за ползване в болници, хосписи и пр.

Устойчивостта на почистване  с дезинфектанти и агресивни химикали е един от водещите критерии при подбора на настилките в порфолиото ни. Благодарение на полиуретановия слой, химикалите и замърсяванията няма да накърнят целостта на настилката, тъй като не могат да проникнат в дълбочина. Полиуретановият слой обезпечава и лесното почистване и експлоатация за дълъг период от време. Покритията са водоустойчиви, което е сериозен плюс за ефективната поддръжка на хигиена в помещенията.

Наравно по значимост стои нуждата от висока степен на здравина и износоустойчивост, в отговор на натоварването в тези зони. Настилките притежават висок клас зашита от подхлъзване (R10, R11), нужен при придвижване на пациенти с колички, консумативи и инструменти. В допълнение сме предвидили и стенни покрития, които осигуряват защита от удари. Съчетанието на антибактериални подови и стенни покрития и прилежащите аксесоари към тях създават перфектни условия за лесно поддържане на стерилна среда с висока степен на хигиена. Настилките притежават нужните сертификати за екологично производство и не отделят вредни емисии, което е допълнителен фактор в оздравителния процес на пациентите.

Безопасните условия на труд се обезпечават от високия клас на пожароустойчивост, както и от електропроводимите настилки, предвидени за полагане в зоните с чувствителна техника – операционни зали, лаборатории, интензивни отделения и сървърни помещения. Така възникването на електростатични разряди няма да доведе до застрашаващи здравето инциденти и материални щети.

 

 

Част от порфолиото ни е системата Wetroom concept – цялостно решение от водоустойчиви подови и стенни покрития без фуги с антибактериални свойства, възпрепятстващи развитието на микроорганизми. Към тях се предлагат и прилежащите аксесоари – заваръчни шнурове, сифони, холкери и свързващи профили. Wetroom concept е конкурентна алтернатива на керамичните плочки за санитарните възли, благодарение на по-късото време за монтаж.

Последно, но не по важност е интериорът. Приглушени тонове и ненатрапчиви мотиви са ключов фактор за понижаването на стреса както при пациентите, така и при персонала. Известно е, че дизайнът и подборът на цветове оказва благотворно влияние в оздравителния процес и повишават комфорта. Затова ще откриете подови и стенни покрития в порфолиото ни, чиито декори се допълват и изграждат цялостна интериорна концепция.

 

Критерии за избор на настилка

1. Контрол на инфекциите. Осигуряване на контролирана среда.

За да може да се поддържа високо ниво на хигиена в зони, където има риск от заразяване, настилките и покритията на стените трябва да са:

 • Гладки, с перфектна структура и малко на брой снадки;
 • Водонепропускливи, със заварени краища, така че да не се компрометира покритието;
 • Идеално да покриват повърхността, за да не се събира мръсотия отдолу;
 • Да са устойчиви на често почистване с химикали и дезинфекция.

2. Устойчивост и здравина

 • Болниците са отворени 7 дни в седмицата, 24 часа в денонощието. Затова е нужно да се подберат устойчиви материали, които да издържат на висок трафик и триене при движение на количките, и които да не се нуждаят от голяма поддръжка;
 • В зоните за полагане на медицински грижи подовото покритие трябва да бъде изключително устойчиво на химикали и зацапвания, както и да е издържливо под тежестта на медицинското оборудване;

3. Достъп

Международната директива за публични сгради, каквито са болничните заведения, поставя изискване те да бъдат достъпни за хора с увреждания (ISO 21542).

 • Тактилни ленти се слагат с цел насочване на хора със зрителни смущения да намерят посоката;
 • Тактилни предупредителни плоскости се поставят с цел повишаване на вниманието при промяна на нивата (стълбища и асансьори).

4. Електропроводимост

 • Електрическият разряд може да причини не само дискомфорт, но и да увреди медицинската апаратура и дори да причини пожар. Електропроводящата настилка се препоръчва за операционните зали с цел осигуряване на безопасна среда по време на животоспасяващи интервенции.

5. Противоплъзгащи свойства

 • Подхлъзванията могат да причинят сериозни наранявания, особено в болничните заведения, където пациентите с по-тежки заболявания. С най-голяма вероятност от подхлъзвания са зоните, където се почиства регулярно. Затова трябва да се предвиди настилка, която да редуцира опасността от подхлъзвания.

6. Хигиена, лесно почистване и ефикасна поддръжка

 • Сведете до минимум навлизането на мръсотия и влага отвън, като положите входни изтривалки;
 • Изберете продукти, които се поддържат лесно – да не изискват допълнително третиране или покритие с восък/лак;
 • Търсете препарати за поддръжка, които не съдържат токсични химикали.

Имате нужда от повече информация?

Изпрати запитване